Kartor

Jag är fascinerad av kartor, särskilt gamla kartor. Jag vet inte riktigt varför men en del av tjusningen är nog att det ryms så fantastiskt mycket information i en bra karta.

En bra karta är dessutom vacker i sig själv. Innehåll och form i ett perfekt giftermål.

På den här sidan samlar jag några historiska kartor från Strängnäs. Jag har länkat ihop dem på olika sätt med moderna kartor och flygbilder för att det ska bli tydligare hur stad och land utvecklats eller bevarat sin struktur. Ibland har nya gator dragits tvärs igenom gamla stadskvarter men många av stadens gator finns kvar efter nästan 300 år, även om namnen har ändrats både en och två gånger.

En kittlande tanke är att flera av kyrkorna i Strängnäs byggdes under 1100- och 1200-talen. Säkerligen följer några av vår dags vägar samma sträckning som de vägar som ledde mellan kyrkorna för mer än 800 år sedan.

Läs mer och prova dessa tre interaktiva kartor från Strängnäs historia!

Strängnäs 1640

Strängnäs som ortsnamn har anor från åtminstone 1120-talet då det omnämns i Florenslistan som ”Strigin”. Men den äldsta karta som finns tillgänglig är betydligt senare och är daterad 1640.Karta över Strängnäs stad från 1640

Strängnäs Stads Gårdstomter 1785 

Första gången som Strängnäs mättes upp och karterades ordentligt av en lantmätare var 1785. Det var ovanligt sent jämfört med de flesta andra städer. Staden har fortfarande formen av en medeltida stad, stadskärnan verkar vara i princip oplanerad och har vuxit efter markens och topografins förutsättningar.
Strengnes Stads Gårdstomter 1785_4096

 

Strängnäs – Tosterö – Sundby – 1811

Kartan över Sundby är från 1811 och kan jämföras med ett modernt flygfotografi där många detaljer i kulturlandskapet finns kvar.

Karta över Sundby, Tosterö, Strängnäs från 1811

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *