Att beskriva en bild

Ibland snubblar man över ett trevligt minne. Senast idag råkade öppna en gammal fil av misstag när jag egentligen sökte jag efter något helt annat.

Runt 1995 arbetade jag på ett litet källarföretag i Stockholm. Vi scannade in läroböcker och gjorde sedan om texten till ett elektroniskt format så att barn och ungdomar med läshandikapp lättare skulle kunna läsa boken på en datorskärm eller med talsyntes.

Böckerna var ibland skönlitterära, men för det mesta var det ämnesböcker från skolan, allt från första klass upp till universitetsnivå. Ett pedagogiskt problem var att de läroböcker inte bara innehåller text utan också bilder som är viktiga. De format vi använde var helt textbaserade eftersom de skulle fungera även för synskadade eller blinda läsare. Därför skrev vi alltid en beskrivning till varje bild som sakligt skulle förklara bildens innehåll.

I många fall var det ganska enkelt, men ibland kunde det vara mycket knepigt. Hur beskriver man till exempel en bild med fem äpplen och tre päron på, när matteuppgiften är att ringa in äpplena och räkna hur många det är. Eller hur hanterar man en 400 sidor tjock bok om Unified Modelling Language (UML). Det är en metod att med olika typer av diagram beskriva designen av ett datorprogram. Halva idén med UML är ju själva diagrammen och boken var fylld av dem. Och för att ens kunna beskriva dem i text utvecklade vi ett eget formellt språk. Det var i princip ett programmeringsspråk för UML men skulle samtidigt vara lättläst och förståeligt i talsyntes. Puh.

Men det är särskilt en bildbeskrivning jag ibland tänker tillbaka på. Det var en bild från en SO-bok för högstadiet. I ett kapitel om demokrati fanns en bild som mycket starkt skildrar åsikter, motsättningar, rättigheter, aktivism och mycket annat.

Min beskrivning matchar inte på långa vägar den fantastiska bilden, men jag minns att jag var rätt nöjd med beskrivningen (i alla fall så nöjd att jag sparade texten). Så här blev det:

Bild: Rasistdemonstration
Beskrivning: Ett tiotal unga män demonstrerar längs en stenlagd trottoar. De flesta är klädda i smala, korta jeans och har mörka skinnjackor eller bomberjackor. De flesta har skor med grova sulor. Många är välkammade, några har stubb och flera av männen har rakade huvuden. I förgrunden syns en av demonstranterna. Han har rakat huvud och bär en fana som fladdrar i vinden.

Strax bakom honom finns en äldre kvinna som har brutit sig in i demonstrationen. Kvinnan är klädd i en veckad kjol och en kavaj i tweed. I höger hand håller hon en stor handväska som hon just slungat med stor kraft för att träffa fanbäraren i nacken. Kvinnan grimaserar kraftigt av ilska och ansträngning.

Väskan är bara några centimeter från skinheadets huvud, men han har ännu inte
märkt något. Två av demonstranterna tycks just uppfatta vad som håller på att hända.
De flesta andra tittar framåt eller ner i marken.

I bakgrunden syns hus, en stenlagd gata och en reklampelare med texten:
“Unik dragning 2 maj! 3 st miljonvinster! Köp Penninglotter!”

Bilden togs i Växjö 1985 av Hans Runesson och är flerfaldigt prisbelönt, den blev Årets Bild 1985 och blev senare utsedd till “1900-talets bästa nyhetsbild”. Den är så stark och ikonisk att det snabbt uppstod flera myter runt den.

Vet du hur den ser ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *